Mελέτη δείχνει ότι οι φράουλες μπορεί να είναι το επόμενο ελπιδοφόρο όπλο για την μείωση του κινδύνου καρκίνου του μαστού, καθώς τα εκχυλίσματα τους βρέθηκαν ότι εμποδίζουν την ανάπτυξη των καρκινικών κυττάρων και μειώνουν το μέγεθος των όγκων σε ποντίκια.

Έχουμε αναφέρει ξανά στο itrofi.gr ότι οι φράουλες είναι μια πλούσια πηγή φυλλικού οξέος, βιταμίνης C και αρκετών φυτοχημικών. Τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών ενώσεων που περιέχουν, τα περισσότερα από τα οποία είναι φαινολικές ενώσεις όπως ανθοκυανίνες, φλαβονολίνες, φλαβανόλες, κ.α., έχουν την ικανότητα να μειώνουν τη σοβαρότητα ορισμένων ασθενειών. Μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Scientific Reports παρουσιάζει πολλά υποσχόμενα αποτελέσματα σχετικά με τις πιθανές θετικές επιδράσεις του φρούτου αυτού στην πρόληψη ή την αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού.

Παλαιότερες έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση 10 έως 15 φραουλών την ημέρα προσφέρει αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη οφέλη και μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης στο αίμα.  Πρόσφατα,  ευρωπαίοι και λατινοαμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι φράουλες έχουν ισχυρές αντικαρκινικές ιδιότητες έναντι μιας πολύ ογκογενετικής και επιθετικής κυτταρικής σειράς καρκίνου του μαστού.  “Ανακαλύψαμε για πρώτη φορά ότι το εκχύλισμα φράουλας, πλούσιο σε φαινολικές ενώσεις, αναστέλλει τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων του καρκίνου του μαστού σε in vitro και in vivo μοντέλα”, ανέφερε ο Maurizio Battino, ένας από τους συγγραφείς της μελέτης και ερευνητής στο Πολυτεχνείο της Marche της Ιταλίας καθώς και στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο του Ατλαντικού στο Santander της Ισπανίας.

Η ομάδα επεξεργάστηκε κύτταρα σε καλλιέργεια με διαφορετικές συγκεντρώσεις της ποικιλίας φράουλας Alba για περιόδους 24, 48 και 72 ωρών. Διαπίστωσε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η δόση του εκχυλίσματος και η περίοδος επώασης, τόσο μεγαλύτερα είναι τα αντικαρκινικά αποτελέσματά της.
Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι το εκχύλισμα μείωσε την έκφραση διαφόρων γονιδίων που εμπλέκονται στη μεταστατική και επεμβατική διαδικασία. Για να δοκιμάσουν τα αποτελέσματα της ουσίας σε ποντίκια, τα τάισαν είτε με συνηθισμένες τροφές είτε με μια διατροφή που περιείχε εκχύλισμα από φράουλες σε ποσοστό 15%. Μετά από ένα μήνα και στις δύο ομάδες εγχύθηκαν κύτταρα καρκίνου του μαστού. Οι επιστήμονες παρακολουθούσαν τα ποντίκια δύο φορές την εβδομάδα με ψηλάφηση και τα πέρασαν από αναλύσεις μετά από πέντε εβδομάδες. Μετά τη μέτρηση του όγκου και του βάρους των όγκων, οι ποντικοί που είχαν ακολουθήσει τη πλούσια σε φράουλα διατροφή, βρέθηκαν να έχουν μικρότερους όγκους. Το εκχύλισμα εμπόδισε επίσης τα καρκινικά κύτταρα να εξαπλωθούν σε γειτονικούς υγιείς ιστούς.

Ενώ τα ευρήματα δείχνουν ότι οι φράουλες μπορεί να εμποδίσουν ή να θεραπεύσουν τον καρκίνο του μαστού, τα συμπεράσματα δεν μπορούν να εξαχθούν ακόμη και για τον άνθρωπο, τόνισαν οι ερευνητές. “Η πλειοψηφία των ασθενειών, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου, είναι πολύπλοκες και περιλαμβάνουν σύνθετες αλληλεπιδράσεις μεταξύ κυτταρικών και μοριακών συστημάτων που καθορίζουν την εξέλιξη της νόσου”, δήλωσε ο Battino. “Αυτά τα αποτελέσματα είναι χωρίς αμφιβολία έγκυρα για την κατανόηση των πιθανών επιπτώσεων της φράουλας στον καρκίνο του μαστού και στους σχετικούς μοριακούς μηχανισμούς, αλλά πρέπει να συμπληρωθούν με κλινικές και επιδημιολογικές μελέτες για να εξακριβωθεί εάν οι άνθρωποι έχουν τα ίδια θετικά αποτελέσματα όπως αυτά που παρατηρήσαμε στα ποντίκια”.

Πηγή: https://www.itrofi.gr/